Świąteczne potrawy: Przepis na Roladę z łososia ze szpinakiem i pieczarkami z sosem pomarańczowym z chilli

  • Z cyklu “Świąteczne potrawy”

Przepis na Przepis na Roladę z łososia ze szpinakiem i pieczarkami z sosem pomarańczowym z chilli

 

Sprawdź przepis szefa kuchni na wyśmienite świąteczne danie.

 
SKŁADNIKI:
  • 1.5kg fileta z łososia
  • 0.5kg mrożonego szpinaku
  • 0.5kg pieczarek
  • 3 cebule szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cytryna
  • 3 jaja
  • 0.5kg mascarpone
  • 0.1kg prażonego sezamu
  • 0.1kg bułki tartej
  • 50ml oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier
 
SKŁADNIKI NA SOS:
  • 4 pomarańcze

  • 100g miodu

  • 100g musztardy słonecznej

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 cytryna

  • 0.5 papryki chilli

  • 350ml oliwy lub oleju słonecznikowego

  • sól i pieprz do smaku 

DODATKOWO:

  • Filetowana pomarańcza
 
PRZYGOTOWANIE:

Filet z łososia kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i solą, w proporcji 1:1. Tak zamarynowaną rybę zostawiamy na 10-12min. Następnie spłukujemy przyprawy, osuszamy łososia i mielimy na drobnych oczkach

 Rozmrożony szpinak odciskamy z nadmiaru wody.

Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i masło i podsmażamy przez 2 minuty cebulę z czosnkiem. Dodajemy grzyby i doprawiamy solą i pieprzem. Po odparowaniu wody, dodajemy szpinak, mascarpone, sok z cytryny oraz posiekany koperek.

Masę rybną doprawiamy solą, pieprzem, sparzoną skórką z cytryny. Następnie dodajemy jaja oraz bułkę tartą. Mieszamy do połączenia się składników.

 Na blacie rozwijamy folię spożywczą, posypujemy ją prażonym sezamem, a następnie rozkładamy na niej masę rybną, smarujemy środek farszem pieczarkowo-szpinakowym. Następnie zwijamy ciasno w rulon, aby uzyskać efekt tzw. cukierka. Tak zwiniętą roladę wkładamy do garnka z wodą lub cyrkulatora i gotujemy około 1.5 godziny w temperaturze 52 stopni C.

Sos:

Ścieramy skórkę ze sparzonej wcześniej jednej pomarańczy. Ze wszystkich owoców wyciskamy sok. Czosnek i paprykę kroimy w plasterki. Do wysokiego a zarazem wąskiego naczynia przekładamy wszystkie składniki oprócz oliwy. Wszystko blendujemy, a następnie powoli wlewamy oliwę cienkim strumieniem, do uzyskania odpowiedniej gęstości. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

 

Serwujemy!

 
                                      Smacznych i wesołych Świąt!

Świąteczne dania przepis na Roladę z łososia ze szpinakiem i pieczarkami z sosem pomarańczowym z chilli

 

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.  

Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

animals welcome

Join our newsletter and you will receive all the most interesting offers and promotions straight to your inbox

ANY QUESTIONS?

If the website is missing an offer that would meet your expectations, please contact us. We will be pleased to prepare an offer tailored to your needs!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl
mini-majowka

od 950zł/noc /para