Z cyklu “Wielkanocne potrawy”
Przepis na Ciasto leśny mech z musem z białej czekolady i karmelizowanymi malinami
Na wielkanocnym stole nie może deserów. Sprawdź przepis naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego na ciasto leśny mech z musem z białej czekolady i karmelizowanymi malinami.
Gotuj z nami!
SKŁADNIKI:
0,5kg siekanego szpinaku mrożonego
4 jajka
¾ szkl. cukru
1/2 szkl oleju
2szkl. mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,2kg białej czekolady
0,4l śmietanki 36
0,2kg mascarpone
1 limonka
0,5kg mrożonych malin
0,1kg miodu
PRZYGOTOWANIE:
Rozmrożony szpinak odsączamy na sicie, jaja miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Cienkim strumieniem wlewamy olej dalej miksując dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Na koniec dodajemy zblendowany szpinak i krótko miksujemy. Masę przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy 45-50 minut w 170 stopniach C do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy.
Mus z białej czekolady
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę, ubijamy na pół sztywno, dodajemy serek mascarpone, chwilę ubijamy aby całość zgęstniała. Następnie dodajemy płynną czekoladę, sparzoną, startą skórkę limonki oraz sok. Ubijamy do połączenia się składników. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
Karmelizowane maliny
Maliny przekładamy do garnka z rozgrzanym miodem, następnie smażymy około 10 minut i studzimy.
Ciasto dzielimy na dwie części, spód ciasta smarujemy malinami, następnie wykładamy mus z białej czekolady. Na musie rozsypujemy rozdrobnione ciasto i dekorujemy świeżymi owocami.
Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów na wielkanocny stół, zachęcamy do sprawdzenia również naszych zeszłorocznych przepisów zakładce kulinarnej BLOGA.
W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Restauracja Kobaltowa Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!