Wielkanocne potrawy: Przepis na Ciasto leśny mech z musem z białej czekolady i karmelizowanymi malinami

Z cyklu “Wielkanocne potrawy”

Przepis na Ciasto leśny mech z musem z białej czekolady i karmelizowanymi malinami

 

Na wielkanocnym stole nie może deserów. Sprawdź przepis naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego na ciasto leśny mech z musem z białej czekolady i karmelizowanymi malinami.

Gotuj z nami!

 
SKŁADNIKI:
  • 0,5kg siekanego szpinaku mrożonego

  • 4 jajka

  • ¾ szkl. cukru

  • 1/2 szkl oleju

  • 2szkl. mąki tortowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 0,2kg białej czekolady

  • 0,4l śmietanki 36

  • 0,2kg mascarpone

  • 1 limonka

  • 0,5kg mrożonych malin

  • 0,1kg miodu

 
PRZYGOTOWANIE:

Rozmrożony szpinak odsączamy na sicie, jaja miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Cienkim strumieniem wlewamy olej dalej miksując dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Na koniec dodajemy zblendowany szpinak i krótko miksujemy. Masę przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy 45-50 minut w 170 stopniach C do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy.

 

Mus z białej czekolady

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę, ubijamy na pół sztywno, dodajemy serek mascarpone, chwilę ubijamy aby całość zgęstniała. Następnie dodajemy płynną czekoladę, sparzoną, startą skórkę limonki oraz sok. Ubijamy do połączenia się składników. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego.

 

Karmelizowane maliny

Maliny przekładamy do garnka z rozgrzanym miodem, następnie smażymy około 10 minut i studzimy.

 

 

 

Ciasto dzielimy na dwie części, spód ciasta smarujemy malinami, następnie wykładamy mus z białej czekolady. Na musie rozsypujemy rozdrobnione ciasto i dekorujemy świeżymi owocami.

Smacznego!
 

Przepisy wielkanocne: Ciasto leśny mech z musem z białej czekolady i karmelizowanymi malinami

Jeśli szukasz innych przepisów na wielkanocny stół, zachęcamy do sprawdzenia również naszych zeszłorocznych przepisów zakładce kulinarnej BLOGA.

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

animals welcome

Join our newsletter and you will receive all the most interesting offers and promotions straight to your inbox

ANY QUESTIONS?

If the website is missing an offer that would meet your expectations, please contact us. We will be pleased to prepare an offer tailored to your needs!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl
mini-majowka

od 950zł/noc /para