Wielkanocne potrawy: Przepis na Tartę cytrynową z bezą włoską

Z cyklu “Wielkanocne potrawy”

Przepis na Tartę cytrynową z bezą włoską

 

Na wielkanocnym stole nie może deserów. Sprawdź przepis naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego na Tartę cytrynową z bezą włoską.

Gotuj z nami!

 
SKŁADNIKI:
  • 300 g mąki pszennej

  • 200 g masła (zimnego) + 10g na wysmarowanie formy to tarty

  • 100g  cukru pudru

  • 50g zmielonych migdałów

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

  • 1 jajko

  • szczypta soli

Masa cytrynowa:

  • 4 jajka
  • 160 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 150 ml śmietanki 36% tł.
  • 50g rozpuszczonego masła
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 120 ml soku z cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny

Beza włoska

  • białka z 4 jajek
  • 200gr cukier
  • 100ml wody
 
PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy przez sito na deskę. Dodajemy sól, cukier puder oraz migdały. Wszystko mieszamy i dodajemy pokrojone zimne masło. Za pomocą noża siekamy masło z pozostałymi składnikami.

Następnie dodajemy jajko i łyżkę śmietany. Ponownie siekamy, a następnie szybko zagniatamy je rękoma.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Formę do tarty o śr. 24-26 cm dokładnie smarujemy masłem. Następnie schłodzone ciasto przekładamy do formy i gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy ciasto do lodówki na 20 minut.

W dalszej kolejności wkładamy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy, wsypując ziarna np: grochu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok.10min, następnie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze około 6-8 minut

Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka.

Do miski wybijamy jajka i rozbijamy je za pomocą trzepaczki. Dodajemy cukier, ziarenka wanilii, masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną, wszystko mieszamy. Następnie dodajemy skórkę cytrynową wraz z sokiem i łączymy ze sobą.

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta wylewamy na jego wierzch masę cytrynową. Następnie tartę ponownie wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem o temperaturze około 140ºC na 30 minut w zależności od wielkości tarty.

 

Wlewamy wodę i wsypujemy cukier do rondelka, zagotowujemy i gotujemy około 3 minut aż powstanie z tego syrop, będzie gotowy jak brzegi zrobią się nam żółtawe.

Białka ubijamy prawie do samego końca, następnie powoli zaczynamy cienkim strumieniem wlewać syrop do piany z białek. Ubijamy  je przez około 8-10 minut, do momentu aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

Tak ubitą masę z białek wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierzch tarty, następnie opalamy ją palnikiem.

 

 

Smacznego!
 

Przepis na danie wielkanocne: Tarta cytrynowa z bezą włoską

Jeśli szukasz innych przepisów na wielkanocny stół, zachęcamy do sprawdzenia również naszych zeszłorocznych przepisów zakładce kulinarnej BLOGA.

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Restauracja Kobaltowa Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

zwierzęta mile widziane

Dołącz do naszego newslettera a otrzymasz wszystkie najciekawsze oferty i promocje prosto na swoją skrzynkę

MASZ JAKIEŚ PYTANIA?

Jeśli na stronie brakuje oferty, która spełniałaby Twoje oczekiwania, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością przygotujemy ofertę na miarę Twoich potrzeb!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl