Z cyklu “Wielkanocne potrawy”
Przepis na Tartę cytrynową z bezą włoską
Na wielkanocnym stole nie może deserów. Sprawdź przepis naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego na Tartę cytrynową z bezą włoską.
Gotuj z nami!
SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej
200 g masła (zimnego) + 10g na wysmarowanie formy to tarty
100g cukru pudru
50g zmielonych migdałów
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 jajko
- szczypta soli
Masa cytrynowa:
- 4 jajka
- 160 g cukru
- 1 laska wanilii
- 150 ml śmietanki 36% tł.
- 50g rozpuszczonego masła
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 120 ml soku z cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
Beza włoska
- białka z 4 jajek
- 200gr cukier
- 100ml wody
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy przez sito na deskę. Dodajemy sól, cukier puder oraz migdały. Wszystko mieszamy i dodajemy pokrojone zimne masło. Za pomocą noża siekamy masło z pozostałymi składnikami.
Następnie dodajemy jajko i łyżkę śmietany. Ponownie siekamy, a następnie szybko zagniatamy je rękoma.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Formę do tarty o śr. 24-26 cm dokładnie smarujemy masłem. Następnie schłodzone ciasto przekładamy do formy i gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy ciasto do lodówki na 20 minut.
W dalszej kolejności wkładamy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy, wsypując ziarna np: grochu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok.10min, następnie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze około 6-8 minut
Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka.
Do miski wybijamy jajka i rozbijamy je za pomocą trzepaczki. Dodajemy cukier, ziarenka wanilii, masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną, wszystko mieszamy. Następnie dodajemy skórkę cytrynową wraz z sokiem i łączymy ze sobą.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta wylewamy na jego wierzch masę cytrynową. Następnie tartę ponownie wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem o temperaturze około 140ºC na 30 minut w zależności od wielkości tarty.
Wlewamy wodę i wsypujemy cukier do rondelka, zagotowujemy i gotujemy około 3 minut aż powstanie z tego syrop, będzie gotowy jak brzegi zrobią się nam żółtawe.
Białka ubijamy prawie do samego końca, następnie powoli zaczynamy cienkim strumieniem wlewać syrop do piany z białek. Ubijamy je przez około 8-10 minut, do momentu aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Tak ubitą masę z białek wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierzch tarty, następnie opalamy ją palnikiem.
Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów na wielkanocny stół, zachęcamy do sprawdzenia również naszych zeszłorocznych przepisów zakładce kulinarnej BLOGA.
W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Restauracja Kobaltowa Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!