Z cyklu “Bomba witaminowa”
Część 1: ZIELONO MI – 5 przepisów na zielone napoje
Zachęcamy do dodania soków i koktajli ze świeżych składników do codziennej diety, jeśli zależy Ci na zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Dostarczają one bowiem Twojemu organizmowi odpowiednią porcję potrzebnych mikroelementów oraz błonnika. Pomogą również w utrzymaniu wagi.
1. Zielony detoks
Koktajl detoksykujący i wzmacniający odporność.
- garść jarmużu
- 5 gałązki natki pietruszki
- 1 jabłko
- 2 kiwi (bez skórki)
- pół awokado
- sok z limonki
- woda
Umyj składniki pod bieżącą wodą. Możesz wykorzystać sokowirówkę lub blender. Przepuść jabłko, kiwi i jarmuż, następnie dodaj natkę pietruszki i awokado. Zmiksuj całość i uzupełni wodą. Możesz dodać kruszony lód. Wypij świeży koktajl od razu.
2. Napój superbohatera Hulka
Koktajl odżywczy wzmacniający odporność.
- garść jarmużu
- pół pęczku natki pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 banan
- 1 jabłko
- woda
Umyj składniki pod bieżącą wodą. Wykorzystaj blender. Obierz jabłko i banana. Zmiksuj wszystkie składniki. Całość uzupełnij wodą. Możesz dodać kruszony lód. Wypij świeży koktajl od razu.
3. Sezon ogórkowy
Koktajl oczyszczający, wspomagający trawienie.
- 50g świeżego ogórka
- pół jabłka
- pół gruszki
- pół łyżeczki spiruliny
- woda
Umyj składniki pod bieżącą wodą (prócz spiruliny). Wykorzystaj blender. Obierz warzywa i owoce i zmiksuj wszystkie składniki. Dodaj spirulinę i miksuj ponownie. Całość uzupełnij wodą. Możesz dodać kruszony lód. Wypij świeży koktajl od razu.
4. Napój marynarza Popeye’a
Koktajl poprawiający trawienie, odżywczy, dodający energii.
- duża garść szpinaku (około 50g)
- garść jarmużu
- pół jabłka
- 1 banan
- woda
Umyj składniki pod bieżącą wodą. Wykorzystaj blender. Obierz jabłko i banana. Zmiksuj wszystkie składniki. Całość uzupełnij wodą. Możesz dodać kruszony lód. Wypij świeży koktajl od razu.
5. Seler ratunkowy
Koktajl poprawiający funkcjonowanie wątroby, detoksykujący, moczopędny.
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 świeży ogórek
- łyżka miodu (do smaku)
- woda
Umyj składniki pod bieżącą wodą. Wykorzystaj blender. Obierz ogórek. Zmiksuj wszystkie składniki. Dodaj miód. Całość uzupełnij wodą. Możesz dodać kruszony lód. Wypij świeży koktajl od razu.
W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Restauracja Kobaltowa Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!