Kornel Winiarski – utalentowany kucharz młodego pokolenia, który w doskonały sposób łączy tradycję z nowymi trendami i technikami kulinarnymi.
Nowy Szef Kuchni w Restauracji Kobaltowa. Z Tristan Hotel & SPA związany od 2015 roku, gdzie pełnił funkcję Zastępcy szefa kuchni. Od lat mogliście Państwo smakować jego dań w karcie menu, między innymi tak lubianego i docenianego przez Gości: Makaronu z czarnej fasoli z warzywami i tofu, Mostka wołowego w tandori z jadalnymi kasztanami, czy Dorsza pieczonego w cukinii z kaszą bulgur.
Przygotowuje dania ze świeżych, sezonowych produktów od lokalnych dostawców. Jakość składników jest dla niego najważniejsza. Wciąż poszukuje nowy połączeń smakowych i ciekawych rozwiązań kulinarnych. Doświadczenie zdobywał w restauracjach w Niemczech, specjalizujących się w owocach morza i rybach, oraz w restauracjach w Polsce z tradycyjną kuchnią lokalną. Odbył również staż w warszawskiej Restauracji Senses (od 2016 roku posiadającej gwiazdkę Michelin), gdzie pod okiem szefa kuchni Andrea Camastry zdobywał wiedzę na temat nowoczesnej sztuki kulinarnej z całego świata. Uczestnik wielu konkursów kulinarnych w tym: Pierwszych Mistrzostw Polski w Przyrządzaniu Ślimaków, XV Potyczek Kulinarnych w Jastrzębiej Górze czy Green Box Challenge w Ostródzie.
W sezonie zimowym już jako nowy Szef kuchni Kobaltowej, zaproponował nowe danie o niezwykłym połączeniu smakowym: Krem z pieczonej pietruszki z białą czekoladą, który od razu stał się bestsellerem i ulubieńcem naszych Gości. Kremu będzie można wciąż spróbować w wiosenno-letniej karcie menu.
Poznajcie naszego Szefa Kuchni Restauracji Kobaltowa trochę bliżej! Zapraszamy do przeczytania wywiadu z Kornelem Winiarskim.
Pierwsze danie, które przygotowałeś samodzielnie?
Miałem wtedy 8 lat. To był tradycyjny polski kotlet schabowy z kopytkami.
A co najczęściej gotujesz w domu? Czy może jadasz na mieście bo masz już dość gotowania?
Uwielbiam kuchnię azjatycką, więc w domu często gotuję w tym kierunku. Owszem, jadam też nie mieście, nie jestem uzależniony od swojej kuchni, lubię także próbować dań przygotowanych przez kogoś innego.
Na co zwracasz uwagę w innych restauracjach?
Zwracam uwagę na czystość, wystrój oraz kompozycję talerza, ale to smak potraw sprawia czy restauracja okaże się dobra, czy nie.
A wracając do Kobaltowej – sezonowość na talerzu, jest bardzo zauważalna w restauracji hotelu Tristan. Jak ważna jest sezonowość produktów w projektowaniu karty menu?
Bardzo ważna. Dzięki temu urozmaicamy nasze menu, nie ma w nim monotonii. Każda pora roku przynosi nam inne ciekawe i smaczne składniki dań. Bazujemy na świeżych produktach od lokalnych ekologicznych dostawców, dzięki czemu menu poprzez smaki zawsze odzwierciedla to, co dzieje się w naturze w danej porze roku.
Jak ważny jest dla ciebie kontakt z gośćmi?
Dla szefa kuchni nieodzownym elementem pracy jest właśnie kontakt z gościem. To dla niego tworzę, więc dzięki rozmowie mogę zaczerpnąć opinii, która jest dla mnie źródłem nowych inspiracji.
Najdziwniejsze udane połączenie smakowe?
Pieczony czosnek z kawą z mlekiem jako baza do sosu, to chyba najdziwniejsze smaki, które udało mi się w satysfakcjonujący sposób połączyć. Albo połączenie mango z maślanką, które można obecnie skosztować w naszej zupie rybnej.
Wiemy, że polecasz je wszystkie, ale które danie z menu Restauracji Kobaltowa jest twoim ulubionym?
Nie wyłamię się, to będzie ulubieniec naszych gości, czyli Krem z pieczonej pietruszki z białą czekoladą oraz serem pleśniowym.
Jakie cechy powinien posiadać dobry szef kuchni?
Według mnie powinien wyróżniać się przede wszystkim smakiem, umiejętnością zarządzania i profesjonalizmem.
A kogo ty podziwiasz z szefów kuchni?
Miałem okazję współpracować z szefem kuchni Restauracji Senses – Andrea Camastra urzekł mnie swoją wiedzą oraz umiejętnością prezentacji tradycyjnych potraw w sposób nowoczesny i ekstrawagancki.
Teraz tak zupełnie prywatnie, czy coś oprócz kuchni jest twoją pasją?
Tak, zdecydowanie jest to piłka nożna, od lat jestem zapalonym kibicem Realu Madryt.
OK i ostatnie pytanie-wyzwanie. Masz 10 minut, jakie dani przygotujesz?
W 10 minut przygotowałbym Pad thai, czyli jedno z najbardziej popularnych dań w Tajlandii. Składa się z makaronu, smażonego jajka, kurczaka i tofu.
Autorskiego menu Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego możecie posmakować codziennie w Restauracji Kobaltowa.
W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!