Poznaj naszego Szefa Kuchni – Kornela Winiarskiego

Kornel Winiarski – utalentowany kucharz młodego pokolenia, który w doskonały sposób łączy tradycję z nowymi trendami i technikami kulinarnymi. 

Nowy Szef Kuchni w Restauracji Kobaltowa. Z Tristan Hotel & SPA związany od 2015 roku, gdzie pełnił funkcję Zastępcy szefa kuchni. Od lat mogliście Państwo smakować jego dań w karcie menu, między innymi tak lubianego i docenianego przez Gości: Makaronu z czarnej fasoli z warzywami i tofu, Mostka wołowego w tandori z jadalnymi kasztanami, czy Dorsza pieczonego w cukinii z kaszą bulgur.

Przygotowuje dania ze świeżych, sezonowych produktów od lokalnych dostawców. Jakość składników jest dla niego najważniejsza. Wciąż poszukuje nowy połączeń smakowych i ciekawych rozwiązań kulinarnych. Doświadczenie zdobywał w restauracjach w Niemczech, specjalizujących się w owocach morza i rybach, oraz w restauracjach w Polsce z tradycyjną kuchnią lokalną. Odbył również staż w warszawskiej Restauracji Senses (od 2016 roku posiadającej gwiazdkę Michelin), gdzie pod okiem szefa kuchni Andrea Camastry zdobywał wiedzę na temat nowoczesnej sztuki kulinarnej z całego świata. Uczestnik wielu konkursów kulinarnych w tym: Pierwszych Mistrzostw Polski w Przyrządzaniu Ślimaków, XV Potyczek Kulinarnych w Jastrzębiej Górze czy Green Box Challenge w Ostródzie.

 

 

W sezonie zimowym już jako nowy Szef kuchni Kobaltowej, zaproponował nowe danie o niezwykłym połączeniu smakowym: Krem z pieczonej pietruszki z białą czekoladą, który od razu stał się bestsellerem i ulubieńcem naszych Gości. Kremu będzie można wciąż spróbować w wiosenno-letniej karcie menu.

Krem z pieczonej pietruszki z białą czekoladą w Restauracji Kobaltowa

Poznajcie naszego Szefa Kuchni Restauracji Kobaltowa trochę bliżej! Zapraszamy do przeczytania wywiadu z Kornelem Winiarskim.

Pierwsze danie, które przygotowałeś samodzielnie?
Miałem wtedy 8 lat. To był tradycyjny polski kotlet schabowy z kopytkami.
 
A co najczęściej gotujesz w domu? Czy może jadasz na mieście bo masz już dość gotowania?
Uwielbiam kuchnię azjatycką, więc w domu często gotuję w tym kierunku. Owszem, jadam też nie mieście, nie jestem uzależniony od swojej kuchni, lubię także próbować dań przygotowanych przez kogoś innego. 
 
Na co zwracasz uwagę w innych restauracjach?
Zwracam uwagę na czystość, wystrój oraz kompozycję talerza, ale to smak potraw sprawia czy restauracja okaże się dobra, czy nie.
 
A wracając do Kobaltowej – sezonowość na talerzu, jest bardzo zauważalna w restauracji hotelu Tristan. Jak ważna jest sezonowość produktów w projektowaniu karty menu?
Bardzo ważna. Dzięki temu urozmaicamy nasze menu, nie ma w nim monotonii. Każda pora roku przynosi nam inne ciekawe i smaczne składniki dań. Bazujemy na świeżych produktach od lokalnych ekologicznych dostawców, dzięki czemu menu poprzez smaki zawsze odzwierciedla to, co dzieje się w naturze w danej porze roku.  
 
Jak ważny jest dla ciebie kontakt z gośćmi?
Dla szefa kuchni nieodzownym elementem pracy jest właśnie kontakt z gościem. To dla niego tworzę, więc dzięki rozmowie mogę zaczerpnąć opinii, która jest dla mnie źródłem nowych inspiracji.
 
Najdziwniejsze udane połączenie smakowe?
Pieczony czosnek z kawą z mlekiem jako baza do sosu, to chyba najdziwniejsze smaki, które udało mi się w satysfakcjonujący sposób połączyć. Albo połączenie mango z maślanką, które można obecnie skosztować w naszej zupie rybnej.
 
Wiemy, że polecasz je wszystkie, ale które danie z menu Restauracji Kobaltowa jest twoim ulubionym?
Nie wyłamię się, to będzie ulubieniec naszych gości, czyli Krem z pieczonej pietruszki z białą czekoladą oraz serem pleśniowym.
 
Jakie cechy powinien posiadać dobry szef kuchni?
Według mnie powinien wyróżniać się przede wszystkim smakiem, umiejętnością zarządzania i profesjonalizmem. 
 
A kogo ty podziwiasz z szefów kuchni?
Miałem okazję współpracować z szefem kuchni Restauracji Senses – Andrea Camastra urzekł mnie swoją wiedzą oraz umiejętnością prezentacji tradycyjnych potraw w sposób nowoczesny i ekstrawagancki.
 
Teraz tak zupełnie prywatnie, czy coś oprócz kuchni jest twoją pasją?
Tak, zdecydowanie jest to piłka nożna, od lat jestem zapalonym kibicem Realu Madryt.
 
OK i ostatnie pytanie-wyzwanie. Masz 10 minut, jakie dani przygotujesz?
W 10 minut przygotowałbym Pad thai, czyli jedno z najbardziej popularnych dań w Tajlandii. Składa się z makaronu, smażonego jajka, kurczaka i tofu.

 

Autorskiego menu Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego możecie posmakować codziennie w Restauracji Kobaltowa.

The Kobaltowa Restaurant is located in the Tristan Hotel & SPA ground floor. It is the main place where you can taste chef's original dishes. You can read more about our culinary suggestions on the website Kobaltowa Restaurant Menu - bon appetit

CHECK OUR PACKAGES

you will always get best prices when reserving directly through our website
safe payment via credit card or secured wire transfer
if you have any questions, our crew is always here for you

Looking for unique gift for someone close to you? We are here for you!

ANY QUESTIONS?

If the website is missing an offer that would meet your expectations, please contact us. We will be pleased to prepare an offer tailored to your needs!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl

This website uses COOKIES. By using it, you agree to the use of cookies in accordance with your browser settings. more about gdpr compliance