Przepis na gęsinę na świętego Marcina

Sposób na gęsinę na świętego Marcina

 

Przepis na: Konfitowane nogi gęsi podawane z kopytkami dyniowymi z szałwią

 

SKŁADNIKI NA MIĘSO:
  • 4 nogi gęsi

  • 1 cebula

  • 1l smalcu kaczego lub gęsiego

  • 4 ząbki czosnku

  • tymianek świeży lub suszony

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • sól i pieprz do smaku

 

SKŁADNIKI NA KOPYTKA:
  • 500g ugotowanych, przetartych przez sito ziemniaków

  • 500g upieczonej, przetartej przez sito dyni piżmowej

  • 200g mąki pszennej + do podsypywania

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 220g miękkiego masła

  • 4 jaja

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • szałwia świeża lub suszona

  • sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Myjemy mięso, suszymy, marynujemy w soli, pieprzu i tymianku, nacieramy czosnkiem. Odstawiamy na noc do lodówki

Marynowaną gęś wkładamy do głębokiej formy lub brytfanny, dodajemy obraną przekrojoną na pół cebulę, liść laurowy oraz ziele angielskie.

Mięso zalewamy tłuszczem, powinna być zanurzona w całości. Formę przykrywamy  pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 4 godziny w temperaturze 120-130 °C

Następnie przekładamy gęś z brytfanny na blachę i pieczemy około 15minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C

Do miski z ziemniakami i dynią przesiewamy obydwie mąki, lekko ubite jaja oraz masło. Doprawiamy do smaku, następnie zagniatamy ciasto. W razie zbyt rzadkiego ciasta, dodajemy więcej mąki. Z gotowego ciasta formujemy wałeczki, kroimy je nożem na mniejsze kawałki. Gotowe kopytka gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 3 minuty od ich wypłynięcia. Następnie rozpuszczamy na patelni masło i wrzucamy odsączone kopytka, posypujemy świeżą lub suszoną szałwią. Smażymy co jakiś czas mieszając, do uzyskania złotego koloru.

 
Serwujemy gotowe danie. Smacznego!

Gęsina na świętego Marcina

 

 

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

animals welcome

Join our newsletter and you will receive all the most interesting offers and promotions straight to your inbox

ANY QUESTIONS?

If the website is missing an offer that would meet your expectations, please contact us. We will be pleased to prepare an offer tailored to your needs!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl

WYMARZONE WAKACJE NAD MORZEM

Woda w basenie gorąca, pyszne jedzenie, animatorzy pełni pomysłów, a SPA gotowe by rozpieszczać. Podgrzaliśmy też piasek na plaży!

Zapraszamy do rezerwowania ostatnich wolnych pokoi na wakacje.

Uprzejmie informujemy, że oprócz pokoi w hotelu, posiadamy również możliwość rezerwacji pokoi w pensjonacie Tristan. Po szczegóły prosimy pytać recepcję hotelu. 

This website uses COOKIES. By using it, you agree to the use of cookies in accordance with your browser settings. more about gdpr compliance