Przepis na Krem z selera i gruszki z wanilią i chili

Z cyklu “Walentynkowe przepisy”

Przepis na Krem z selera i gruszki z wanilią i chili

 

Jak mówi stare porzekadło “przez żołądek do serca”. Jeśli szukasz przepisu na idealne danie na romantyczną walentynkową kolację, to dobrze trafiłeś. Przyrządź pyszną potrawę dla ukochanej osoby, według sprawdzonego przepisu naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego.

Gotuj z nami!

 
SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 1 duży seler

  • 1 por (biała część)

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałek papryczki chili

  • laska wanilii

  • 3 gruszki

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 500ml śmietanki 20%

  • 100g sera pleśniowego (gorgonzola lub lazur)

  • cytryna

  • kilka łyżek oliwy truflowej

  • sól i pieprz do smaku

  • 50g drobnego cukru

 
PRZYGOTOWANIE:

Cebulę oraz czosnek obieramy, wraz z porem i chili siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie truflowej. Obieramy selera i 2 gruszki, następnie kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do zeszklonych warzyw, dodajemy startą skórkę z cytryny i wszystko przesmażamy. Zalewamy bulionem warzywnym oraz śmietanką. Dodajemy wyłuskane ziarenka wanilii oraz pustą laskę wanilii i gotujemy do miękkości wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodajemy ser pleśniowy. Kiedy warzywa zmiękną, wyciągamy laskę wanilii, całą resztę miksujemy
i przecieramy przez drobne sito na krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Chips z gruszki:

Cukier wsypujemy do naczynia, przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą 1 gruszkę myjemy, osuszamy i kroimy na mandolinie na bardzo cienkie plasterki (ok. 1.5mm). Każdy plasterek obtaczamy z obu stron w cukrze, układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego do 150 stopni C. piekarnika. Pieczemy 10 minut, obracamy plasterki na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut. Chipsy po wystudzeniu zrobią się chrupkie.

Gotowy krem podajemy z chipsami z gruszki, udekorowany kroplami oliwy truflowej.

 

Smacznego!

Przepis na Krem z selera i gruszki z wanilią i chili

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

animals welcome

Join our newsletter and you will receive all the most interesting offers and promotions straight to your inbox

ANY QUESTIONS?

If the website is missing an offer that would meet your expectations, please contact us. We will be pleased to prepare an offer tailored to your needs!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl
mini-majowka

od 950zł/noc /para