Świąteczne potrawy: Przepis na Krem z pieczonych buraków z krokietem ziemniaczanym z kozim serem i coulis wiśniowym

Z cyklu “Świąteczne potrawy”

Przepis na Krem z pieczonych buraków z krokietem ziemniaczanym z kozim serem i coulis wiśniowym

 

Świąteczna odsłona klasycznego Tiramisu, tym razem z suszoną śliwką i cynamonem. Sprawdź nasz przepis na słodkie święta.

 
SKŁADNIKI NA KREM:
  • buraki 1kg

  • 1 cebula

  • czosnek 2 ząbki

  • masło 2 łyżeczki

  • śmietanka 20-30% 600ml

  • bulion warzywny 600 ml

  • likier amaretto 25ml

  • kawa espresso 200ml

  • cynamon do posypania

  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KROKIETY ZIEMNIACZANE:
  • ugotowane przetarte ziemniaki (purée) 500g

  • kozi ser (twarogowy) 100g

  • 1 jajko

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • szczypta soli i pieprzu

  • olej roślinny do smażenia

  • 1 jajko do panierki

SKŁADNIKI NA COULIS WIŚNIOWE:
  • mrożone wiśnie bez pestek 300g

  • 3 łyżki miodu

 
PRZYGOTOWANIE:

Krem.

Buraki myjemy, jeśli są bardzo duże to kroimy na kilka części i pieczemy w folii aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach przez około 60-70 minut. W garnku podsmażamy na maśle posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy listki tymianku, upieczone buraki i doprawiamy. Całość zalewamy bulionem, śmietanką oraz sokiem z cytryny. Gotujemy około 15min. Gotową zupę miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku i przecieramy przez drobne sito.

Krokiety ziemniaczane.

Do przetartych lekko przestudzonych ziemniaków dodajemy ser kozi i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sól, pieprz, jajko oraz posiekaną natkę dokładnie łączymy składniki. Formujemy podłużne krokiety, obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w panko. Smażymy na złoty kolor z każdej strony.

Coulis wiśniowe.

Wiśnie wrzucamy do garnka, dodajemy miód. Stawiamy garnek na małym ogniu, aż wiśnie się rozmrożą. Następnie zwiększamy ogień i zagotowujemy. Całość blendujemy i przecieramy przez drobne sito.

Gotowe danie serwujemy.

 
Smacznych i wesołych Świąt!

Świąteczne dania: przepis na Krem z pieczonych buraków z krokietem ziemniaczanym z kozim serem i coulis wiśniowym

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.  

Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

animals welcome

Join our newsletter and you will receive all the most interesting offers and promotions straight to your inbox

ANY QUESTIONS?

If the website is missing an offer that would meet your expectations, please contact us. We will be pleased to prepare an offer tailored to your needs!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl
mini-majowka

od 950zł/noc /para