Z cyklu “Świąteczne potrawy”
Przepis na Przepis na Zupę borowikową z lanymi kluskami
Sprawdź przepis szefa kuchni na wyśmienitą świąteczną zupę grzybową.
SKŁADNIKI NA WYWAR:
- 0,5 kg selera
- 0,5 kg pora
- 0,5 kg pietruszki
- 0,5 kg palonej cebuli
- 0,5 kg marchwi
- 6 listków laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA ZUPĘ:
-
1kg mrożonych borowików
-
3szt cebuli szalotki
-
3 ząbki czosnku
-
warzywa z wywaru- pokrojone w kostkę
-
200 ml śmietanki 30%
-
50 g masła
-
1 łyżeczka suszonego tymianku
SKŁADNIKI NA KLUSKI LANE:
-
5 jaj
-
10 łyżek mąki
-
0.2kg mrożonego szpinaku
-
sól do smaku
-
olej lub oliwa
-
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Obrane pokrojone warzywa zalewamy wodą i solimy. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 1.5-2 godziny.
Grzyby i cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy przez 2 minuty cebulę z czosnkiem. Dodajemy borowiki i doprawiamy solą i pieprzem, następnie zalewamy bulionem. Doprawiamy ponownie solą, pieprzem oraz tymiankiem. Wszystko gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Na koniec dodajemy pokrojone warzywa, zmniejszamy ogień do minimum i dolewamy śmietankę.
Rozmrożony szpinak odciskamy z nadmiaru wody, blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy przesianą mąkę, przetarty szpinak oraz sól Dokładnie mieszamy aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Kiedy zacznie wrzeć, powoli wlewamy ciasto cienkim strumieniem, oddzielając strumień łyżką, gotujemy około 1-2minut. Wyjmujemy z wrzątku za pomocą sitka, następnie odcedzamy i przelewamy oliwą lub olejem.
Serwujemy zupę.
Smacznych i wesołych Świąt!
Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.
Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.