Wielkanocne potrawy: Przepis na Placki ziemniaczane z tatarem ze śledzia i żółtkiem w panko

Z cyklu “Wielkanocne potrawy”

Przepis na Placki ziemniaczane z tatarem ze śledzia i żółtkiem w panko

 

Pyszna przekąska na wielkanocnym stole. Sprawdź przepis naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego placki ziemniaczane w nowej odsłonie.

Gotuj z nami!

 
SKŁADNIKI:
  • 0,4kg ziemniaków

  • ¼ cebuli

  • 1/2 łyżka mąki

  • 3 jaja

  • Sól, pieprz

  • Olej do smażenia

  • 0,2l śmietanki 30 lub 36

  • 0,1kg serka mascarpone

  • 3 łyżeczki tartego chrzanu

  • 4 filety śledziowe

  • 1 mała czerwona cebula

  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej

  • 1 pęczek szczypiorku

  • Sok z cytryny

  • 2 łyżeczki oliwy extra virgin

 
PRZYGOTOWANIE:

Placki ziemniaczane

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Po chwili masę ziemniaczaną odciskamy z nadmiaru wody, następnie dodajemy mąkę, sól, jajko oraz startą cebulę. Bardzo dokładnie mieszamy aby połączyły się wszystkie składniki. Na rozgrzany olej, łyżką nakładamy masę ziemniaczaną. Smażymy z dwóch stron do złocistego koloru. Usmażone placki układamy na ręczniku kuchennym aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.

 

Krem chrzanowy

Śmietankę, serek mascarpone, chrzan i sól przekładamy do miski. Całość mieszamy mikserem. Krem jest gotowy gdy uzyska konsystencję gęstej śmietany. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.

 

Tatar ze śledzia

Śledzia, cebulę oraz szczypiorek  bardzo drobno siekamy. Przekładamy do miski, dodajemy resztę składników: sok z cytryny, musztardę i oliwę. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

 

Żółtko w panko

2 żółtka oddzielamy od białek. Żółtka umieszczamy na panierce panko, delikatnie obsypujemy je w całości panierką. Wkładamy do zamrażarki na około godzinę. Żółtka wyjmujemy i pojedynczo smażymy do zarumienienia w rozgrzanym do 160 stopni oleju

 

 

Na placki ziemniaczane wykładamy tatara, krem za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na śledzia, następnie układamy usmażone żółtka.

Smacznego!
 

Przepisy wielkanocne: Placki ziemniaczane z tatarem ze śledzia i żółtkiem w panko

Jeśli szukasz innych przepisów na wielkanocny stół, zachęcamy do sprawdzenia również naszych zeszłorocznych przepisów zakładce kulinarnej BLOGA.

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

animals welcome

Join our newsletter and you will receive all the most interesting offers and promotions straight to your inbox

ANY QUESTIONS?

If the website is missing an offer that would meet your expectations, please contact us. We will be pleased to prepare an offer tailored to your needs!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl