Z cyklu “Wielkanocne potrawy”
Przepis na Placki ziemniaczane z tatarem ze śledzia i żółtkiem w panko
Pyszna przekąska na wielkanocnym stole. Sprawdź przepis naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego placki ziemniaczane w nowej odsłonie.
Gotuj z nami!
SKŁADNIKI:
0,4kg ziemniaków
¼ cebuli
1/2 łyżka mąki
3 jaja
Sól, pieprz
Olej do smażenia
0,2l śmietanki 30 lub 36
0,1kg serka mascarpone
3 łyżeczki tartego chrzanu
4 filety śledziowe
1 mała czerwona cebula
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 pęczek szczypiorku
Sok z cytryny
2 łyżeczki oliwy extra virgin
PRZYGOTOWANIE:
Placki ziemniaczane
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Po chwili masę ziemniaczaną odciskamy z nadmiaru wody, następnie dodajemy mąkę, sól, jajko oraz startą cebulę. Bardzo dokładnie mieszamy aby połączyły się wszystkie składniki. Na rozgrzany olej, łyżką nakładamy masę ziemniaczaną. Smażymy z dwóch stron do złocistego koloru. Usmażone placki układamy na ręczniku kuchennym aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Krem chrzanowy
Śmietankę, serek mascarpone, chrzan i sól przekładamy do miski. Całość mieszamy mikserem. Krem jest gotowy gdy uzyska konsystencję gęstej śmietany. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
Tatar ze śledzia
Śledzia, cebulę oraz szczypiorek bardzo drobno siekamy. Przekładamy do miski, dodajemy resztę składników: sok z cytryny, musztardę i oliwę. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Żółtko w panko
2 żółtka oddzielamy od białek. Żółtka umieszczamy na panierce panko, delikatnie obsypujemy je w całości panierką. Wkładamy do zamrażarki na około godzinę. Żółtka wyjmujemy i pojedynczo smażymy do zarumienienia w rozgrzanym do 160 stopni oleju
Na placki ziemniaczane wykładamy tatara, krem za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na śledzia, następnie układamy usmażone żółtka.
Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów na wielkanocny stół, zachęcamy do sprawdzenia również naszych zeszłorocznych przepisów zakładce kulinarnej BLOGA.
W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!