Wielkanocne potrawy: Przepis na Sernik wiedeński

Z cyklu “Wielkanocne potrawy”

Przepis na Sernik wiedeński

 

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkości. A jak słodkości, to oczywiście uwielbiany przez wszystkich sernik. Sprawdź przepis naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego na Sernik wiedeński.

Gotuj z nami!

 
SKŁADNIKI:
  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego

  • 5 jaj

  • 150g cukru pudru

  • 150g masła

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 kopiata łyżka budyniu waniliowego (bez cukru)

  • 100g rodzynek

  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 20ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

 
PRZYGOTOWANIE:

Formę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia: spód i boki, pozostawiamy ‚kołnierz’ z papieru wystający 2 cm ponad formę. Formę z zewnątrz owijamy folią aluminiową (do formy nie powinna dostać się woda, sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160°C.

Skórkę pomarańczową drobno siekamy, mieszamy z rodzynkami i likierem. Odstawiamy na bok na ok. pół godziny. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i budyń w proszku. Odstawiamy na bok. Oddzielamy żółtka od białek.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy powoli po jednym żółtku. (Należy dodać wszystkie 10 żółtek). Dalej miksując, dorzucamy po łyżce sera.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, mieszamy dokładnie, ale niezbyt gwałtownie.

Pianę z białek dodajemy delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą do masy serowej. Na końcu dorzucamy bakalie.

Zagotowujemy wodę w garnku lub czajniku.

Masę serową wylewamy do przygotowanej tortownicy. Tortownicę wstawiamy do głębszego naczynia. Ostrożnie nalewamy do niego gorącą wodę, mniej więcej do połowy wysokości tortownicy.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 70 minut. Pozostawiamy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż ostygnie. Następnie wstawiamy do lodówki.

Dekorujemy owocami i podajemy gotowe danie.

 
Smacznego!

Wielkanocne przepisy sernik wiedeński

Wielkanocne przepisy sernik wiedeński
Wielkanocne przepisy sernik wiedeński
Wielkanocne przepisy sernik wiedeński

Jeśli szukasz innych słodkich przepisów na wielkanocny stół, zachęcamy do sprawdzenia naszego zeszłorocznego przepisu na WIELKANOCNĄ BABKĘ PIASKOWĄ.

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

animals welcome

Join our newsletter and you will receive all the most interesting offers and promotions straight to your inbox

ANY QUESTIONS?

If the website is missing an offer that would meet your expectations, please contact us. We will be pleased to prepare an offer tailored to your needs!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl

WYMARZONE WAKACJE NAD MORZEM

Woda w basenie gorąca, pyszne jedzenie, animatorzy pełni pomysłów, a SPA gotowe by rozpieszczać. Podgrzaliśmy też piasek na plaży!

Zapraszamy do rezerwowania ostatnich wolnych pokoi na wakacje.

Uprzejmie informujemy, że oprócz pokoi w hotelu, posiadamy również możliwość rezerwacji pokoi w pensjonacie Tristan. Po szczegóły prosimy pytać recepcję hotelu. 

This website uses COOKIES. By using it, you agree to the use of cookies in accordance with your browser settings. more about gdpr compliance