Z cyklu “Wielkanocne potrawy”
Przepis na Sernik wiedeński
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkości. A jak słodkości, to oczywiście uwielbiany przez wszystkich sernik. Sprawdź przepis naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego na Sernik wiedeński.
Gotuj z nami!
SKŁADNIKI:
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego
5 jaj
150g cukru pudru
150g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kopiata łyżka budyniu waniliowego (bez cukru)
100g rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
20ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Formę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia: spód i boki, pozostawiamy ‚kołnierz’ z papieru wystający 2 cm ponad formę. Formę z zewnątrz owijamy folią aluminiową (do formy nie powinna dostać się woda, sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160°C.
Skórkę pomarańczową drobno siekamy, mieszamy z rodzynkami i likierem. Odstawiamy na bok na ok. pół godziny. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i budyń w proszku. Odstawiamy na bok. Oddzielamy żółtka od białek.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy powoli po jednym żółtku. (Należy dodać wszystkie 10 żółtek). Dalej miksując, dorzucamy po łyżce sera.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, mieszamy dokładnie, ale niezbyt gwałtownie.
Pianę z białek dodajemy delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą do masy serowej. Na końcu dorzucamy bakalie.
Zagotowujemy wodę w garnku lub czajniku.
Masę serową wylewamy do przygotowanej tortownicy. Tortownicę wstawiamy do głębszego naczynia. Ostrożnie nalewamy do niego gorącą wodę, mniej więcej do połowy wysokości tortownicy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 70 minut. Pozostawiamy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż ostygnie. Następnie wstawiamy do lodówki.
Dekorujemy owocami i podajemy gotowe danie.
Smacznego!
Jeśli szukasz innych słodkich przepisów na wielkanocny stół, zachęcamy do sprawdzenia naszego zeszłorocznego przepisu na WIELKANOCNĄ BABKĘ PIASKOWĄ.
W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!