Wielkanocne potrawy: Przepis na Zupę chrzanową z jajkiem poché i prażoną cebulą

Z cyklu “Wielkanocne potrawy”

Przepis na  Zupę chrzanową z jajkiem poché
i prażoną cebulą

 

Zupa chrzanowa, zdrowa i ciekawa, w smaku będzie idealnym dopełnieniem wielkanocnego obiadu. Sprawdź przepis naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego na Zupę chrzanową z jajkiem poche i prażoną cebulą.

Gotuj z nami!

 
SKŁADNIKI NA ZUPĘ:
  • 3 cebule

  • korzeń pietruszki

  • 3 ziemniaki

  • pół selera

  • 3 ząbki czosnku 

  • 50g masła

  • liście laurowe 3szt

  • ziele angielskie 4 ziarenka

  • koper włoski 5 ziarenek

  • 2l wody

  • 500ml śmietanki

  • 1 łyżka majeranku suszonego

  • 250g chrzanu tartego
  • liście laurowe 3szt

  • jaja

  • sól i pieprz do smaku

 
SKŁADNIKI NA CEBULĘ PRAŻONĄ:
  • 2 cebule

  • szczypta soli

  • 4 łyżki mąki
  • olej do smażenia

 
PRZYGOTOWANIE:

Obrane warzywa kroimy w kostkę, czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy przez 2 minuty cebulę z czosnkiem. Dodajemy ziemniaki, pietruszkę, seler. Doprawiamy solą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, koprem włoskim. Zalewamy całość wodą i śmietanką. Gotujemy, aż warzywa staną się miękkie. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy majeranek i chrzan. Zupę blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku gotujemy litr wody. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, by delikatnie bulgotała. Do wody dodajemy ocet (około 2 łyżek). Następnie wodę mieszamy w taki sposób, by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlewamy jajko z miseczki. Przestajemy mieszać i gotujemy jajko 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką i odsączamy na papierowym ręczniku.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę grubości ok. połowy centymetra. Posypujemy cebulkę łyżeczką soli i odstawiamy na około godzinę. Po godzinie dosypujemy do cebuli połowę przygotowanej mąki ( 2 łyżki) i całość starannie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Teraz dodajemy do cebuli kolejne 2 łyżki i całość wysypujemy na powierzchnię patelni. Potrząsamy patelnią, aby cebula się nie przypaliła. Smażymy do złotego koloru. Cebulę odsączamy na papierowym ręczniku.

Podajemy gotowe danie.

 
Smacznego!

Wielkanocne przepisy: Zupa chrzanowa z jajkiem poche i prażoną cebulą

Wielkanocne przepisy: Zupa chrzanowa z jajkiem poche i prażoną cebulą

Jeśli szukasz innych przepisów na zupy na wielkanocny stół, zachęcamy do sprawdzenia naszego zeszłorocznego przepisu na WIELKANOCNY ŻUREK NA WĘDZONCE.

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

animals welcome

Join our newsletter and you will receive all the most interesting offers and promotions straight to your inbox

ANY QUESTIONS?

If the website is missing an offer that would meet your expectations, please contact us. We will be pleased to prepare an offer tailored to your needs!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl
mini-majowka

od 950zł/noc /para